Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Επενδυτική "ανάσα" μέσω των ασφαλιστικών ατομικών "κουμπαράδων

Θα αυξηθεί η εθνική αποταμίευση μέσω των ατομικών ασφαλιστικών λογαριασμών που θα "στεγάσει" το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης. Το άνοιγμα φέρνει την επανεκκίνηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, προκειμένου το εν λόγω σχέδιο να γίνει τις επόμενες εβδομάδες νόμος του κράτους.

Κύκλοι του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπεται εντός Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα μετά την διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κου. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Αμέσως μετά την αναμενόμενη ψήφισή του θα ξεκινήσουν οι κινήσεις για τη λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεωτικά (μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μηχανικοί και δικηγόροι) όσοι ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και προαιρετικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 όσοι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 είχαν κλείσει τα 35 έτη τους.

Σε ελληνικές μετοχές οι περισσότερες επενδύσεις

Οι εισφορές των παραπάνω ασφαλισμένων θα επενδύονται σε τίτλους και θα καταλήγουν σε νέες επικουρικές συντάξεις (μετά τη λήξη του εργασιακού-ασφαλιστικού βίου τους), οι οποίες αναμένεται να είναι αυξημένες −σε σχέση με εκείνες που παρέχει το υφιστάμενο σύστημα μέσω του επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ− λόγω της αναμενόμενης απόδοσης των σχετικών επενδύσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΤΕΚΑ, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αναμένεται να επενδυθεί σε ελληνικές μετοχές, παρέχοντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη ανάπτυξή της.

Όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου, ένας εκ των βασικών λόγων υπέρ της εν λόγω ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι "η δημιουργία αποταμιεύσεων (εισφορές εργαζομένων), σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία".

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, "το έχουμε απόλυτη ανάγκη, καθώς ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ στη χώρα μας είναι μακράν ο χαμηλότερος στην Ε.Ε. Περισσότερες επενδύσεις σημαίνει υψηλότερη παραγωγικότητα, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει υψηλότεροι μισθοί, περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερο ΑΕΠ".

Ο ίδιος τονίζει πως "αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα δημοσιονομικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, καθώς και υψηλότερα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης".

Λόγοι υπέρ της μεταρρύθμισης

Πέραν της επένδυσης των εισφορών στην ελληνική οικονομία, τρεις είναι ακόμα οι βασικοί λόγοι υπέρ της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση, σύμφωνα με όσα έχει πει ο κ. Τσακλόγλου:

1. Η διαφοροποίηση κινδύνου και η ενίσχυση της σταθερότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι του σχεδιαζόμενου συστήματος θα έχουν τρεις πηγές εισοδήματος από την κοινωνική ασφάλιση: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη και την επικουρική σύνταξη. Καθεμιά τους υπόκειται σε διαφορετικό τύπο κινδύνου. Η εθνική σύνταξη υπόκειται στον δημοσιονομικό κίνδυνο, η ανταποδοτική στον δημογραφικό κίνδυνο, ενώ η νέα επικουρική θα έχει απαλλαγεί από τον δημογραφικό κίνδυνο, αλλά θα υπόκειται στον κίνδυνο των αγορών. Λόγω του ότι αυτοί οι κίνδυνοι δεν έχουν υψηλή θετική συσχέτιση μεταξύ τους, βελτιώνεται σημαντικά η βιωσιμότητα ολόκληρου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

2. Επίτευξη υψηλότερων επικουρικών συντάξεων σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα

Με δεδομένη τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, το ποσοστό αναπλήρωσης της υφιστάμενης επικουρικής σύνταξης θα μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, βάσει και της εμπειρίας από άλλες χώρες όπου λειτουργούν επί μακρά χρονικά διαστήματα, αναμένονται υψηλότερες, ιδίως σε σύγκριση με αποδόσεις διανεμητικών συστημάτων γερασμένων κοινωνιών.

3. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα

Με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών που θα φέρουν το όνομα των ασφαλισμένων δίδονται αντικίνητρα στους νέους για ανασφάλιστη εργασία. Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας έχει, με τη σειρά της, θετικές επιπτώσεις στον σημερινό συνταξιούχο, στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος και στην ελληνική οικονομία.

Ενισχυμένη εποπτεία, διαφάνεια και αξιοκρατική στελέχωση

Σημειώνεται πως με βάση το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας:

- Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα λειτουργεί επαγγελματικά και υπό ισχυρή εποπτεία.

- Ως όργανα διοίκησης του νέου Ταμείου ορίζονται το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος.

- Τα όργανα αυτά αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους ανάλογα με την αποστολή και το είδος των αρμοδιοτήτων τους.

- Η διαδικασία επιλογής διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου θα γίνεται ύστερα από ανοιχτή δημόσια διαδικασία υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, με αυστηρά αξιοκρατικές διαδικασίες, με υψηλά εχέγγυα καταλληλότητας και μεγάλη εμπειρία σε θέματα ασφαλιστικά και οικονομικά.

- Το στελεχιακό δυναμικό του Ταμείου θα επιλέγεται και αυτό με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και επαγγελματικές δεξιότητες, ενώ παράλληλα προβλέπεται και ισχυρή εποπτεία της λειτουργίας του νέου Ταμείου.

Σύστημα διπλής εγγύησης

Όσον αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε, καθώς οι συντάξεις τους θα υπολογίζονται με τους υφιστάμενους κανόνες, χωρίς καμία αλλαγή, με το κόστος μετάβασης να χρηματοδοτείται από τον τακτικό Προϋπολογισμό.

Για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα το κράτος παρέχει εγγύηση ότι θα λάβουν σύνταξη που αντιστοιχεί τουλάχιστον με την πραγματική αξία (συνυπολογιζόμενου του πληθωρισμού) των εισφορών που κατέβαλαν.

Επίσης, σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα, υπάρχουν δύο διαφοροποιήσεις:

- Για πρώτη φορά προβλέπεται επιστροφή εισφορών στον ασφαλισμένο που δεν έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να λάβει επικουρική σύνταξη. Ειδικότερα, αν ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης στο Ταμείο, του επιστρέφονται κατά τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης οι εισφορές που κατέβαλε.

- Προβλέπεται κατώτατη επικουρική σύνταξη αναπηρίας και κατώτατη επικουρική σύνταξη θανάτου ασφαλισμένου, κάτι που δεν ισχύει στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης νοητής κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, ισχύει η παραδοχή ότι στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου έχει συσσωρευτεί κεφάλαιο κατ’ ελάχιστον ίσο με εκείνο που θα προέκυπτε στην περίπτωση ασφαλισμένου στο Ταμείο με 15 έτη ασφάλισης και αποδοχές ίσες με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό υπαλλήλου για πλήρη απασχόληση, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί κατά την επέλευση του κινδύνου. Εάν το υπόλοιπο του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου υπολείπεται του ποσού αυτού, ο κρατικός Προϋπολογισμός καλύπτει τη διαφορά. 

Πηγή:  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου