Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων και mydata

1. Όσον αφορά το myData, σχετικά με τα δεδομένα που διαβιβάζονται ορίζεται σχετικά:


 

• ΠΟΛ.1138/2020, άρθρο 3 παρ. 5 : «Ειδικά για τις εκκαθαρίσεις (παρ. 12, άρθρο 8 του Ν.4308/2014), τα δεδομένα της συναλλαγής που διαβιβάζονται από τον τρίτο που πωλεί αγαθά για λογαριασμό της οντότητας αφορούν την αμοιβή-προμήθειά του, τον ΦΠΑ που υπολογίζεται επί αυτής, καθώς και την αξία (με ΦΠΑ) των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της οντότητας.».

 

• ΠΟΛ.1138/2020, άρθρο 6 παρ. 2 :  «γ) Για τις πωλήσεις για λογαριασμό τρίτου, ο χαρακτηρισμός των εσόδων διαβιβάζεται από την οντότητα στην οποία αφορά το έσοδο, έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ, ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.».

 

 

2.  Με βάση τα παραπάνω και με την επιφύλαξη οδηγιών που θα ορίζουν διαφορετική αντιμετώπιση, εκτιμούμε ότι η οντότητα που πραγματοποιεί λιανικές πωλήσεις για λογαριασμό τρίτου θα μεταβιβάσει τα δεδομένα με κωδικό παραστατικού Α.2-11.5 «Παραστατικά Λιανικής - ΑΛΠ / Πώληση για Λογαριασμό Τρίτων». Πιθανόν να χρειάζεται παραμετροποίηση του φορολογικού μηχανισμού για να διακρίνονται οι πωλήσεις για λογαριασμό τρίτου.

Για τις εκκαθαρίσεις που θα εκδίδει, τις απεικονίζει με κωδικό παραστατικού Α.1-1.5 «Τιμολόγιο Πώλησης / Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων».

Ο τρίτος για τον οποίο γίνονται οι πωλήσεις (στην περίπτωση σας η ΑΕ) θα χαρακτηρίσει το έσοδο έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Η παραπάνω αντιμετώπιση προτείνεται με την επιφύλαξη οδηγιών που αναμένονται από τις αρμόδιες αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου