Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Ποια θα είναι η ασφάλιση συγγενή 1ου βαθμού, σε ατομική επιχείρηση;

1. Με τις δια­τά­ξεις του άρ­θρου 1, παρ. 1 του Ν.1759/1988 (ΦΕΚ 50/Α’/18.3.1988) προ­βλέ­πε­ται το πλαίσιο  α­σφά­λι­σης  των προ­σώ­πων που α­πα­σχο­λού­νται σε ερ­γο­δό­τες – ατομικές επιχειρήσεις , με τους ο­ποί­ους εί­ναι σύ­ζυ­γοι ή συγ­γε­νείς μέ­χρι και δευ­τέ­ρου βαθ­μού συγ­γέ­νειας (α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό το αν α­πο­τε­λούν χω­ρι­στή οι­κο­γέ­νεια ή ό­χι). Ειδικότερα  στην  παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1759/1988, ορίζεται ότι:


 «Επίσης, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του νόμου αυτού τα πρόσωπα που παρέχουν εργασία εντός των ορίων της χώρας κατά κύριο επάγγελμα σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγένειας, εφόσον για την εργασία τους αυτή δεν υπάγονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης».

Στο πλαίσιο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης εκδόθηκε ο Κανονισμός Ασφάλισης στο ΙΚΑ των προσώπων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις μελών της οικογένειάς τους  που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. Φ.21/3288/20.12.88 απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ Β’ 4/9.1.1989). Οι πα­ρα­πά­νω δια­τά­ξεις κοι­νο­ποι­ή­θη­καν με τις  υπ’ α­ριθ. 23/1989  και 93/10.12.1996  Ε­γκυ­κλίους του  Ι­ΚΑ .

Ο αριθμός ημερών ασφάλισης κάθε μήνα, εκτός των μηνών έναρξης και διακοπής της απασχόλησης, προσδιορίζεται υποχρεωτικά σε είκοσι πέντε (25) ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πραγματικής απασχόλησης μέσα στο συγκεκριμένο μήνα, εκτός αν αποδεδειγμένα μεσολαβήσει ασθένεια ή γενικότερα ανυπαίτια αδυναμία απασχόλησης οπότε εφαρμόζοvται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του ΑΚ και οι λοιπές σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.  Ανεξάρτητα από την πραγματική διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης αναγνωρίζεται μία μέρα ασφάλισης για κάθε ημέρα απασχόλησης και καταβάλλοvται εισφορές που αvτιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση.  Κατά συνέπεια , ο απασχολούμενος σύζυγος ή συγγενής α’ και β’ βαθμού  σε ατομική επιχείρηση ασφαλίζεται υποχρεωτικά με πλήρη απασχόληση και με 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα χωρίς να  υπάρχει δυνατότητα επιλογής ασφάλισης των προσώπων αυτών  ως απασχολούμενων  με καθεστώς μερικής  απασχόλησης  ή για λιγότερες ημέρες ασφάλισης μηνιαίως.

2.  Συγγενείς πρώτου (α’) βαθμού εξ αίματος θεωρούνται τα τέκνα με τους γονείς και οι γονείς με τα τέκνα.  Συγγενείς δευτέρου (β’) βαθμού εξ αίματος θεωρούνται σε ευθεία γραμμή ο παππούς και η γιαγιά προς τα εγγόνια και σε πλάγια γραμμή τα αδέλφια μεταξύ τους.  Οι σύζυγοι δεν συνδέονται με καμίας μορφής  συγγένεια μεταξύ τους, συνεπώς  δεν είναι συγγενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου