Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Επιλέξτε την νομική μορφή της επιχείρησης

 

  • Θέλω να ξεκινήσω μια επιχείρηση, ποια νομική μορφή να επιλέξω;
  • Τι ισχύει για τις ατομικές επιχειρήσεις.
  • Τι ισχύει για τις μονοπρόσωπες ΙΚΕ.
  • Συμπέρασμα.

Θέλω να ξεκινήσω μια επιχείρηση, ποια νομική μορφή να επιλέξω;

Η ερώτηση αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές για την επιτυχία κάθε νέας επιχείρησης. Η λανθασμένη επιλογή νομικής μορφής, οδηγεί πολλές φορές σε σπαταλημένους οικονομικούς πόρους και κούραση από τις περιττές διαδικασίες που δεν βοηθάνε την πραγματική ανάπτυξη της επιχείρησης. Αρκετές φορές, τα τελευταία χρόνια, η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση δίνεται βεβιασμένα και είναι η γνωστή σε όλους μας «Ι.Κ.Ε.». Είναι όμως η Ι.Κ.Ε. η κατάλληλη νομική μορφή για κάθε επιχειρηματικό ξεκίνημα; Μάλλον όχι.

Για τους περισσότερους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση, οι δύο κυριότερες μορφές που αξίζει να σκεφτούν είναι η ατομική και η μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

indima-pinakas-nomikh-morfh-epixeirhseon

 

Τι ισχύει για τις ατομικές επιχειρήσεις.

Τις περισσότερες φορές αξίζει να γίνει έναρξη ατομικής επιχείρησης. Η διαδικασία σύστασης της είναι η πιο εύκολη από όλες τις άλλες μορφές επιχείρησης και μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει έδρα το σπίτι του επιχειρηματία. Μία ατομική επιχείρηση, έχει ελάχιστες διαδικασίες λειτουργίας και δεν υπάρχει υποχρέωση απογραφής ούτε σύνταξης και δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων. Η μεταβολή της δραστηριότητας της επιχείρησης γίνεται με απλή ενημέρωση σε ΕΦΚΑ και στην εφορία. Επίσης, εφόσον το φυσικό πρόσωπο κάνει πρώτη φορά έναρξη επιχείρησης, απαλλάσσεται από το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα έτη, διαφορετικά επιβαρύνεται με 650€ ετησίως. Επίσης, εφόσον είναι τα 5 πρώτα έτη, οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 138€ τον μήνα. Ακόμα, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000€, ο φορολογικός συντελεστής των κερδών μέχρι τις 10.000€, περιορίζεται από 9% σε 4,5% για τα 3 πρώτα έτη και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής από τον Φ.Π.Α.. Η ετήσια συνδρομή στο ΓΕΜΗ είναι 30€ ενώ στις ΙΚΕ είναι 100€. Οι συντελεστές φορολογίας είναι από 9% για τα πρώτα 10.000€ κέρδη, 22% για τα κέρδη από 10.001€ μέχρι τις 20.000€, 28% για τα κέρδη από 20.001€ μέχρι τις 30.000€, 36% για τα κέρδη από 30.001€ μέχρι τις 40.000€ και 44% για το υπερβάλλον ποσό.

Τι ισχύει για τις μονοπρόσωπες ΙΚΕ.

Μια ΙΚΕ έχει σημαντικές διαφορές, τόσο οικονομικές όσο και διαδικαστικές. Αρχικά, η σύστασή της είναι αρκετά πιο δύσκολη και δεν δίνεται η δυνατότητα να επιλεγεί σαν έδρα της επιχείρησης η κατοικία του επιχειρηματία. Επιπλέον, οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι μηνιαίες και η απογραφή είναι υποχρεωτική όπως και η σύνταξη και δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων. Για να γίνει η οποιαδήποτε μεταβολή δραστηριότητας απαιτείται τροποποίηση καταστατικού και υποβολή στο ΓΕΜΗ. Σε αντίθεση με την ατομική επιχείρηση, στις ΙΚΕ δεν υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις για τους επιχειρηματίες που κάνουν πρώτη φορά έναρξη. Αυτό σημαίνει, ότι ο διαχειριστής – αποκλειστικός εταίρος, πληρώνει εισφορές ΕΦΚΑ 222€ τον μήνα από τον πρώτο μήνα έναρξης και τέλος επιτηδεύματος 1000€ ετησίως (σε αντίθεση με την ατομική που για τα 5 πρώτα έτη δεν πληρώνει καθόλου). Σημαντική διαφορά υπάρχει και στην φορολόγηση των κερδών. Τα κέρδη σε μια ΙΚΕ φορολογούνται με 24% από το 1€ και υπάρχει επιπλέον φόρος μερισμάτων 5% στα κέρδη που θα διανεμηθούν στον επιχειρηματία.  Τέλος, η ετήσια συνδρομή στο ΓΕΜΗ ανέρχεται στα 100€.

Τέλος, μία μεγάλη και σημαντική διαφορά είναι και το κόστος της λογιστικής και φορολογικής υποστήριξης, καθώς στις ατομικές επιχειρήσεις το κόστος αυτό είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με τις ΙΚΕ.

Συμπέρασμα.

Εφόσον, θέλετε να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι η σωστή επιλογή. Εφόσον αναμένετε να έχετε χαμηλά έσοδα και κέρδη τα πρώτα χρόνια, δεν θέλετε περιττά έξοδα, δεν θέλετε να κουράζεστε με περιττές διαδικασίες και θέλετε να στοχεύσετε τους πόρους σας στην ανάπτυξή της επιχείρησής σας και όχι σε ανούσιες δαπάνες, η καλύτερη επιλογή σας είναι η ατομική επιχείρηση. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι εφόσον η ατομική επιχείρησή σας αναπτυχθεί και έχει μεγάλα κέρδη, μπορείτε να την μετατρέψετε όποτε αυτό σας συμφέρει σε άλλη νομική μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου