Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Τι ισχύει για τη σύμβαση μερικής απασχόλησης με σπαστό ωράριο;


Ερώτηση:

Εργαζόμενος με 5ωρη απασχόληση ΔΕΥ-ΠΑΡ (8:30-13:30), υπάρχει ανάγκη να προσέρχεται και να αμείβεται κάθε 2η Πέμπτη στις 15:00-16:30. Πρέπει να μπει στη σύμβασή του? Αυτό το ωράριο για εκείνη την Πέμπτη θεωρείται σπαστό? Πως θα πρέπει να το εμφανίσουμε στον Πίνακα προσωπικού?

Απάντηση: 

 Α. Στο άρθρο 38, παρ.7, του >Ν.1892/1990 ορίζεται ότι « Αν η μερική απασχόληση έχει καθοριστεί με ημερήσιο ωράριο μικρότερης διάρκειας από το κανονικό, η παροχή της συμφωνημένης εργασίας των μερικώς απασχολούμενων πρέπει να είναι συνεχόμενη και να παρέχεται μία φορά την ημέρα. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στους οδηγούς αυτοκινήτων μεταφοράς μαθητών, νηπίων και βρεφών και στους συνοδούς αυτών που εργάζονται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, καθώς και στους καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης».

Με βάση την ανωτέρω διάταξη , αν στο πλαίσιο της μερικής απασχόλησης, το    ημερήσιο ωράριο των υπόψη εργαζομένων είναι μικρότερης διάρκειας από το κανονικό πχ εξάωρο , πεντάωρο,  τετράωρο κλπ,  το διακεκομμένο ωράριο συνιστά  παράβαση . Ειδικότερα , η κατάτμηση του ωραρίου των μερικώς απασχολούμενων επισύρει πρόστιμο ανά θιγόμενο εργαζόμενο ύψους 950,00 €  σύμφωνα με την Αριθμ. >14675/469/20 (ΦΕΚ 1378 Β/14-4-2020) που τροποποίησε την  60201/Δ7.1422/20-12-2019 (4997/Β'/31-12-2019) απόφαση  του Υπουργού Εργασίας. Αντίθετα ,  αν  το    ημερήσιο ωράριο των  υπόψη  εργαζομένων  μια συγκεκριμένη ημέρα είναι κανονικής διάρκειας , ήτοι 8ωρο επί πενθήμερης εργασίας ή 6 ώρες και 40 λεπτά επί εξαήμερης εργασίας, το ωράριο τους  μπορεί  εν προκειμένω να είναι είτε συνεχές είτε και διακεκομμένο. 

Άρα αν η επιχείρηση απασχολεί με καθεστώς   μερικής απασχόλησης με πενθήμερη εργασία εβδομαδιαίως  και  την ημέρα Πέμπτη,   εργαζόμενος απασχολείται 8:30 – 13:30 και 15:00-16:30  ήτοι συνολικά 6 ώρες και  30 λεπτά  , το διακεκομμένο αυτό ωράριο είναι μικρότερης διάρκειας από το κανονικό (κανονικό ωράριο είναι εν προκειμένω το 8ωρο)  και συνιστά παράβαση.

Αν όμως η επιχείρηση που εφαρμόζει πενθήμερη εργασία εβδομαδιαίως  και  την ημέρα Πέμπτη,   εργαζόμενος απασχολείται 8:30 – 13:30 και 15:00-18:00  ήτοι συνολικά οκτώ (8)  ώρες, το διακεκομμένο αυτό ωράριο είναι την ημέρα της Πέμπτης ,  κανονικής  διάρκειας [το κανονικό ωράριο επί πενθημέρου είναι οι οκτώ (8) ώρες]  και  δεν συνιστά παράβαση. Διευκρινίζεται ότι η  δυνατότητα διακεκομμένου ωραρίου , εν προκειμένω στο οκτάωρο ημερήσιο ωράριο είναι σύννομη  εφόσον δεν αντίκειται σε όρο συλλογικής σύμβασης , κανονισμού εργασίας , νόμου , υπουργικής απόφασης , ατομικής σύμβασης εργασίας κλπ. 

Β. Στο άρθρο 38, παρ.1, του Ν.1892/1990 ορίζεται ότι « 1. Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκεια της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση)». Κατά συνέπεια στην περίπτωση του ερωτήματος , μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ότι  ο τελευταίος  θα απασχολείται  με καθεστώς μερικής απασχόλησης επί πενθήμερο και για 25 ώρες εβδομαδιαίως με επιπρόσθετη εργασία τριών (3) ωρών  (και όχι μιας ώρας και τριάντα λεπτών) κάθε δεύτερη εβδομάδα κατά την ημέρα Πέμπτη ή οποιαδήποτε  άλλη ημέρα ορίζει ο εργοδότης  , με καθεστώς διακεκομμένης εργασίας κατά την ημέρα αυτή  ,  όπως θα εμφαίνεται στον πίνακα προσωπικού και το  συνημμένο πρόγραμμα εργασίας που θα υποβάλλεται προς τούτο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» στο οποίο (συνημμένο πρόγραμμα) θα παρατίθενται  οι ημέρες της Πέμπτης που θα εργάζεται επί οκτάωρο.

Αν όμως δεν υπάρχει σχετικός όρος στην ατομική σύμβαση εργασίας και δεν έχει κατατεθεί στο ΠΣ «Εργάνη»  μαζί με τον πίνακα προσωπικού, αναλυτικό πρόγραμμα εργασίας και κληθεί εκτάκτως  ο μερικώς απασχολούμενος  να εργασθεί,  πέραν του πενταώρου με διακεκομμένο ωράριο  για τρεις  επιπλέον ώρες( για μιάμιση ώρα όπως προελέχθη δεν είναι  νόμιμο),  τότε κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 59  >Ν.4635/30.10.2019 που τροποποίησε το   Άρθρο 38 , παρ 11 , Ν.1892/1990), ο μερικώς απασχολούμενος θα δικαιούται αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής, για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέραν της συμπεφωνημένης. Η πρόσθετη αυτή εργασία  δύναται να πραγματοποιηθεί κατ’ ανώτατο όριο μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους  ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζόμενου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου