Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Απαλλαγή ΦΠΑ για την αγορά μεταχειρισμένου μηχανήματος από διαγνωστικό κέντρο

 

 Ιατρικό διαγνωστικό κέντρο του εσωτερικού, με δραστηριότητα μη υπαγόμενη σε Φ.Π.Α.,αγοράζει από αντίστοιχο κέντρο του εξωτερικού μεταχειρισμένο μηχάνημα μεγάλης αξίας για το οποίο ο πωλητής δεν έχει εκπέσει τον Φ.Π.Α. κατά την αγορά λόγω μη υπαγωγής. Υπάρχει υποχρέωση του αγοραστή σε καταβολή Φ.Π.Α.στην Ελλάδα ή στην χώρα προέλευσης ; Αν το συγκεκριμένο μηχάνημα το αποκτήσει ο αγοραστής μέσω μεταπωλητή του άρθρου 45 υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση;

 1. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 του ΦΠΑ, αντικείμενο του φόρου, μεταξύ άλλων, είναι και   η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών που πραγματοποιείται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στο φόρο.

Η σχετική διάταξη αναφέρει:  «1. Αντικείμενο του φόρου είναι:

α) η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών, εφόσον πραγματοποιούνται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στο φόρο που ενεργεί με αυτή την ιδιότητα,

β) η εισαγωγή αγαθών στο εσωτερικό της χώρας,

γ) η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών που πραγματοποιείται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στο φόρο, ο οποίος ενεργεί με αυτή την ιδιότητα ή από μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, όταν ο πωλητής είναι υποκείμενος στο φόρο εγκαταστημένος σε άλλο κράτος - μέλος, ενεργεί με αυτή την ιδιότητα και δεν απαλλάσσεται από το φόρο λόγω ύψους πραγματοποιηθέντος ετήσιου κύκλου εργασιών, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας του, ούτε υπάγεται στις διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 5 του άρθρου 13. Ειδικά, η ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων μεταφορικών μέσων υπάγεται στο φόρο, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του εγκαταστημένου στο εσωτερικό της χώρας προσώπου.

δ) η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών, τα οποία υπάγονται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, που πραγματοποιείται από υποκείμενο στο φόρο ή από μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 11».

 

2.  Σύμφωνα με την περίπτωση κθ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ΦΠΑ,  απαλλάσσεται του φόρου η παράδοση αγαθών επιχείρησης, από δραστηριότητα αποκλειστικά απαλλασσόμενη του φόρου, εφόσον για τα αγαθά αυτά δεν έχει παρασχεθεί ούτε ασκηθεί άμεσα, δικαίωμα έκπτωσης του φόρου, καθώς και η παράδοση αγαθών των οποίων η διάθεση έχει εξαιρεθεί από το δικαίωμα έκπτωσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30  του ΦΠΑ.

 

3. Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ΦΠΑ για να θεωρηθεί μια πράξη ως ενδοκοινοτική απόκτηση θα πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Η τιμολόγηση να γίνεται από υποκείμενο στο φόρο με ΑΦΜ/ΦΠΑ ενός Κράτους Μέλους σε υποκείμενο στο φόρο με ΑΦΜ/ΦΠΑ σε άλλο Κράτος Μέλος,

β) Να υπάρχει υλική μεταφορά αγαθών από το ένα Κράτος Μέλος στο άλλο Κράτος Μέλος.

Όταν ο πωλητής, εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος είναι απαλλασσόμενο του ΦΠΑ (π.χ. μικρή επιχείρηση λόγω τζίρου ή επιχείρηση στον τομέα υγείας και απαλλάσσεται του φόρου στο Κράτος εγκατάστασής του), τότε για την ελληνική επιχείρηση που αγοράζει τα αγαθά δεν θεωρείται ότι συντελείται ενδοκοινοτική απόκτηση και δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικού πίνακα, ούτε δήλωση intrastat.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προμηθεύονται βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής του Κράτους εγκατάστασης του προμηθευτή ότι πρόκειται για επιχείρηση που απαλλάσσεται του φόρου.

 

4. Αναφέρεστε σε περίπτωση Ιατρικό διαγνωστικό κέντρο του εσωτερικού, το οποίο απαλλάσσεται του φόρου. Το κέντρο αυτό προμηθεύεται μεταχειρισμένο μηχάνημα απ΄ ευθείας από ανάλογο κέντρο άλλου Κράτους Μέλους. Εφόσον το διαγνωστικό κέντρο του άλλου Κράτους Μέλους απαλλάσσεται του φόρου, τότε η πράξη, σύμφωνα με τα ανωτέρω,  δεν θα αποτελέσει ενδοκοινοτική απόκτηση και δεν οφείλεται φόρος στο εσωτερικό της χώρας.

 

5. Η αγορά αγαθών που υπάγονται στο καθεστώς περθωρίου κέρδους (μεταχειρισμένα),   από κοινοτικό προμηθευτή με το καθεστώς περιθωρίου κέρδους, δεν αποτελεί ενδοκοινοτική απόκτηση. Η πράξη δεν αναγράφεται στην δήλωση ΦΠΑ ως ενδοκοινοτική απόκτηση και κατ΄ επέκταση (η αγορά) δεν αποτυπώνεται στη δήλωση ΦΠΑ. Για τα αγαθά αυτά υπολογίζεται Φ.Π.Α στο περιθώριο κέρδος από τον κοινοτικό προμηθευτή. Στο φορολογικό στοιχείο θα πρέπει να αποτυπώνεται ότι η πράξη υπάγεται στο καθεστώς περιθωρίου κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου