Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Έκδοση ΑΛΠ από ταμειακή μηχανή για υπηρεσίες λογιστικού γραφείου

 

 1. Γενικά

1.1 Ο γενικός κανόνας

Ο γενικός κανόνας για την έκδοση αποδείξεων λιανικής είναι με την χρήση ΦΗΜ. Τούτο ορίζεται στην παρ. 8 του άρθρου 12 του Ν.4308/2014 : «Η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης (αποδείξεων λιανικής ή τιμολογίων) γίνεται με τη χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών που προβλέπει ο Ν.1809/1988 κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου.».

Περαιτέρω στο ίδιο άρθρο του νόμου, στην παρ. 11 ορίζεται ότι : «Με απόφαση του ΓΓΔΕ, ύστερα από δημοσίευση αξιολόγησης των διοικητικών βαρών για τις υποκείμενες οντότητες σε σχέση με το αναμενόμενο φορολογικό όφελος, δύναται να απαλλάσσονται ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων από την υποχρέωση της παραγράφου 8. Οι οντότητες αυτές δύνανται να εκδίδουν τα στοιχεία λιανικής πώλησης με χειρόγραφο τρόπο ή με άλλο τεχνικό μέσο.».

! σημειώσεις :

• ο Ν.4308/2014 αναφέρεται σε ΦΗΜ γενικά, μη διακρίνοντας σε ΦΤΜ και ΕΑΦΔΣΣ, σχετ. παρ. 12.8.1 και 12.10.1 της ΠΟΛ.1003/31-12-2014 καθώς και ΠΟΛ.1002/31-12-2014,

• μπορείτε να δείτε το άρθρο 12 του Ν.4308/2014 στην On Line Τράπεζα για όσα ειδικότερα αναφέρονται περί λιανικών συναλλαγών.

2.2 Η ΠΟΛ.1002/31-12-2014

α) Στα πλαίσια της παραπάνω πρόβλεψης (της παρ. 11 του άρθρου 12 του Ν.4308/2014) με την ΠΟΛ.1002/31-12-2014 παρασχέθηκε η δυνατότητα σε ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων ή/και για ορισμένες συναλλαγές η έκδοση αποδείξεων λιανικής χωρίς χρήση ΦΗΜ. Στην εν λόγω εγκύκλιο :

• Στο άρθρο 1 παρ. 1, 2 και 3 αναφέρονται ορισμένες "κατηγορίες οντοτήτων" (με βάση το αντικείμενο εργασιών τους) οι οποίες ανεξάρτητα του μεγέθους τους δύνανται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών χωρίς χρήση ΦΗΜ

• Στο άρθρο 1 παρ. 4 αναφέρονται ορισμένες συναλλαγές για τις οποίες παρέχεται δυνατότητα οι αποδείξεις λιανικής να εκδίδονται χωρίς την χρήση ΦΗΜ (συναλλαγές εκτός έδρας κ.λπ.).

• Στο άρθρο 1 παρ. 5 αναφέρονται ειδικές περιπτώσεις.

β) Από την εγκύκλιο αυτή ( ΠΟΛ.1002/31-12-2014) παρατίθενται (περιορισμένα, θα την δείτε στο σύνολό της στην On Line Τράπεζα) :

«Άρθρο 1

Ορίζουμε τις οντότητες που απαλλάσσονται από το τρέχον φορολογικό έτος και εφεξής, από τη χρησιμοποίηση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (φορολογική ταμειακή μηχανή ή μηχανισμός Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.), καθώς και τις περιπτώσεις λιανικών συναλλαγών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών παραστατικών (αποδείξεων) μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, ως εξής:

(παρ.) 1. Οι παρακάτω κατηγορίες οντοτήτων ανεξάρτητα από το μέγεθός τουςδύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών: [.] ε) Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπεδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή, [.]

(παρ.) 2. Ειδικά, οι οντότητες των περιπτώσεων α' και ε' έως και θ' της παραγράφου 1 απαλλάσσονται της υποχρέωσης χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη. Οι οντότητες της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 εμπίπτουν στην ανωτέρω απαλλαγή με την προϋπόθεση ότι αναγράφουν στις εκδιδόμενες αποδείξεις τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του πελάτη.

(παρ.) 4. Για τις παρακάτω περιπτώσεις λιανικών συναλλαγών παρέχεται απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών αποδείξεων πώλησης μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού: [.] γ) Οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται "επί πιστώσει" από οντότητες που χρησιμοποιούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, [.]».

 

2. για το ερώτημα

Με βάση τα παραπάνω παρατιθέμενα, καθώς η ΠΟΛ.1002/31-12-2014 παρέχει δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων χωρίς την χρήση ΦΗΜ, η εκτίμησή μας είναι ότι η επιχείρηση του ερωτηματος δύναται να εκδίδει τις αποδείξεις λιανικής με ΦΤΜ [ή/και χειρόγραφα ή/και μηχανογραφικά χωρίς σήμανση ΕΑΦΔΣΣ (σημ. με αναγραφή ονοματεπωνύμου και δ/νσης πελάτη)].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου