Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Ορθή αναγραφή Β.Χ. στο Ε9

ΕΡΩΤΗΜΑ:

Υπάρχει μια υπόγεια θέση στάθμευσης με χιλιοστά ιδιοκτησίας που φωτίζεται από το κοινόχρηστο ρεύμα
Στο Ε9 λόγω των χιλιοστών που έχει γράφεται σε άλλη σειρά από τον κύριο χώρο (διαμέρισμα) στην στήλη βοηθητικοί χώροι .
Ερωτώ λοιπόν

1.Στην στήλη του Ε9 ηλεκτροδοτούμενο γράφεται ναι η όχι?Και στην περίπτωση του ναι σαν αριθμός παροχής γράφεται ο αριθμός παροχής του κοινοχρήστου ρολογιού?

2.Στην δήλωση των τετραγωνικών για τους δήμους πως θα γραφτεί αυτός ο β.χ.?
Συμμετέχει στον υπολογισμό του ΤΑΠ του ακινήτου η όχι?η μήπως συμμετέχει μόνο στο ΤΑΠ του κοινοχρήστου λογαριασμού ρεύματος και δια της αναλογίας των κοινοχρήστων πληρώνεται?

Θα εκτιμούσα μια όσο το δυνατό πιο σύντομη απάντηση δεδομένου ότι οδεύουμε προς την λήξη της προθεσμίας (30/06) κατανοώντας βέβαια και την δύσκολη χρονική περίοδο για όλους μας

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

 1o  θέμα (έντυπο Ε9)  

1.1 Οι οδηγίες στην ΠΟΛ.1237/2014 για την συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) από την 1/1/2014 για το πεδίο (του Ε9) για ηλεκτροδοτούμενο ή μη ακίνητο είναι ως εξής : «Ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο, στο οποίο υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (μετρητής ρεύματος), ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί ή αν πρόκειται για εργοταξιακή παροχή. Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο [….]». Για την περίπτωση της υπόγειας θέσης στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από το κοινόχρηστο δεν υπάρχει κάποια αναφορά (για το έντυπο Ε9).

1.2 Στην ΠΟΛ.1051/2014 (με οδηγίες για την δήλωση φορολογίας εισοδήματος) αναφέρεται ότι : «Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2: [….] Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από τη κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό "999999999"».

1.3 Το αρμόδιο τμήμα (για το έντυπο Ε9) της φορ. διοίκησης αναφέρει (σε επικοινωνία μας) ότι εφόσον η υπόγεια θέση στάθμευσης ηλεκτροδοτείται από το κοινόχρηστο τότε αναγράφεται στο έντυπο Ε9 ως "μη ηλεκτροδοτούμενο".  Έγγραφο που να επιβεβαιώνει την θέση αυτή δεν μπορεί να σημειωθεί.

 

2o  θέμα   

Στην "πλατφόρμα"  >https://tetragonika.govapp.gr/ στις συχνές ερωτήσεις- απαντήσεις αναφέρεται : «(ερώτημα) Τι ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις πάρκινγκ) που φωτίζονται από την παροχή για τον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας; (απάντηση)  Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται Τ.Α.Π.). Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται Τ.Α.Π. (Ν.Σ.Κ. 135/2017).».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου