Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Εξαήμερη εργασία: Πότε κάνει πρεμιέρα – Ποιες επιχειρήσεις αφορά και πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

 Προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης

Την 1η Ιουλίου κάνει πρεμιέρα η εξαήμερη εργασία σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης. Ετσι, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τη λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδυαστεί η εφαρμογή της εξαήμερης απασχόλησης.

Ειδικότερα αφορά τόσο επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, όσο και επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, μπορούν να εργαστούν εξαήμερο με τις παρακάτω προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις

1) Υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

2) Πρόσκληση του εργοδότη (διευθυντικό δικαίωμα) προς τους εργαζόμενους για εργασία την 6η ημέρα

3) Δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας

4) Aπαγόρευση απασχόλησης με υπερεργασία ή υπερωρία κατά την 6η ημέρα και απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο τις 8 ώρες

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τα «Ακαθάριστα Οικόπεδα»

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ) δημοσιοποίησε 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για την πλατφόρμα «Ακαθάριστα Οικόπεδα» (akatharista.apps.gov.gr) και τη υποχρέωση δήλωσης σε αυτήν της εκπλήρωσης της υποχρέωσης του ετήσιου καθαρισμού οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων.

1. Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού;

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

  1. περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  2. περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  3. εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
  4. εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Οι πέντε παγίδες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να μην αυξηθεί αδικαιολόγητα ο λογαριασμός της εφορίας

Με την πληρωμή φόρου με συντελεστές από 15% έως 45% για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2023 κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια εάν δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Παγίδες κρύβει η φορολογική δήλωση για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετους φόρους. Ο διεξοδικός έλεγχος, κυρίως από τους φορολογουμένους των οποίων οι δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες από τη φορολογική διοίκηση, είναι επιτακτικός, καθώς μπορούν να φορολογηθούν, όχι για τα πραγματικά τους εισοδήματα αλλά με βάση τα τεκμήρια.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι έχουν τόκους, μερίσματα και γενικότερα εισοδήματα από το εξωτερικό, όσοι έχουν λάβει αναδρομικά το προηγούμενο έτος, αλλά και όσοι έχουν ανείσπρακτα ενοίκια.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Δικαίωμα εργασίας αιτών ασύλου


Σε σχέση με το δικαίωμα των αιτητών ασύλου για εργοδότηση, μετά την υποβολή αίτησης ασύλου, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  • Όλοι ανεξαιρέτως οι αιτητές ασύλου, είτε προέρχονται από ασφαλείς χώρες, όπως συγκεκριμένες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, είτε από μη ασφαλείς χώρες, όπως η Συρία, δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε κανέναν τομέα, προτού παρέλθουν εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου τους.
  • Υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του διαστήματος παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης από έναν σε εννέα μήνες έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και, ως εκ τούτου, πιθανή εργοδότηση οποιουδήποτε αιτητή ασύλου, περιλαμβανομένων και Σύρων αιτητών, πριν από αυτό το διάστημα είναι παράνομη.
  • Ενδεχόμενη εργοδότηση αιτητών ασύλου κατά παράβαση της πιο πάνω απόφασης, επισύρει διοικητικό πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης, ενώ, σύμφωνα με τον περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης νόμο, μπορεί να επιφέρει μόνιμη στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας στον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύστημα της Υπηρεσίας Ασύλου έχει διασυνδεθεί με το Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε οι δυνητικοί εργοδότες να γνωρίζουν, πριν την εργοδότηση, για το καθεστώς ασύλου των δυνητικών εργοδοτούμενων.

Παράλληλα, σε συνεργία με το Τμήμα Εργασίας, έχουν δοθεί οδηγίες για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες σε χώρους εργασίας.