Πολλές φορές γίνονται συζητήσεις για το τι θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στο βιογραφικό μας αλλά ελάχιστες φορές συζητάμε το τι πρέπει να αφαιρέσουμε.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος σύμβουλος της εταιρείας σύνταξης βιογραφικών Resume Writing Services, υπάρχουν επτά βασικά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στα βιογραφικά τους και τους στερούν την ευκαιρία να περάσουν από συνέντευξη. Εάν λοιπόν κάποιος θέλει το βιογραφικό του να είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που να «φωνάζει Πρόσλαβέ με», τότε θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά κάθε λέξη, κάθε νούμερο, κάθε γραμμή. Και πρωτίστως, θα πρέπει να αποφύγει τα εξής επτά λάθη:
1. Οχι στα άσχετα χόμπι και ενδιαφέροντα
Αγαπάτε τα σπόρ, το κάμπινγκ, την κηπουρική; Είναι φυσικό όλοι μας στην καθημερινότητά μας να έχουμε κάποιο χόμπι, όμως δεν ενδιαφέρει τους εργοδότες πώς περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Οι εργοδότες έχουν τόσα πολλά βιογραφικά να εξετάσουν και προθεσμίες να τηρήσουν που θα επικεντρωθούν αποκλειστικά σε όσα βιογραφικά πληρούν τις προϋποθέσεις. Επομένως, αν επιθυμείτε να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας τα χόμπι σας, προτιμήστε κάποιο χόμπι σχετικό με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.
2. Οχι στα πολλά «soft skills»
Μπορεί να αναρωτηθήτε: «Μα δεν είναι καλό να έχουμε soft skills;». Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «Ναι, αλλά έως κάποιο σημείο». Καλό θα ήταν να μην τα αναφέρετε ονομαστικά, αλλά να προσπαθήσετε να τα αναδείξετε μέσω των επιτευγμάτων σας. Επομένως, αντί να βάλετε, για παράδειγμα, ότι μπορείτε να βγάλετε εις πέρας πολλά project παράλληλα, θα μπορούσατε να πείτε «Έλαβα μέρος σε πολλά project, τα οποία οδήγησαν σε μία αύξηση Χ% στα έσοδα της εταιρείας».
3. Οχι στις φωτογραφίες
Θα πρέπει να σκεφτείτε μερικά πράγματα πριν συμπεριλάβετε τη φωτογραφία σας στο βιογραφικό σας. Πρωτίστως, ορισμένοι manager και υπεύθυνοι πρόσληψης το βρίσκουν αντιεπαγγελματικό. Είναι επίσης αρκετά πιθανό, όταν ένας πιθανός εργοδότης δει μία φωτογραφία να επηρεαστεί υποσυνείδητα από την εμφάνιση, το ντύσιμο, την εθνικότητα, το φύλο ή ακόμη και την ηλικία του υποψηφίου.
4. Οχι στις προσωπικές αντωνυμίες
Πολλοί υποψήφιοι κάνουν το λάθος να χρησιμοποιούν την προσωπική αντωνυμία «εγώ» στο βιογραφικό τους. Αντ΄αυτού, προτιμήστε τη χρήση ουσιαστικών.
5. Προσοχή στη διεύθυνση του email
Oι υπεύθυνοι πρόσληψης προτιμούν υπαλλήλους που έχουν κάποια σχέση με τη τεχνολογία. Σημαντική ένδειξη για να το καταλάβουν αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγετε το Hotmail ή το AOL που θεωρούνται «ξεπερασμένα» και να προτιμήσετε το Gmail ή το Outlook.
6. Οχι στη διεύθυνση κατοικιίας (εάν δεν μενετε κοντά στη δουλειά)
Το να συμπεριλάβετε τη διεύθυνση κατοικίας σας στο βιογραφικό σας θεωρείτο κάτι το δεδομένο. Ωστόσο, πολλές φορές οι εργοδότες τείνουν να προτιμούν υποψήφιους που κατοικούν κοντά στη δουλειά. Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν να παραλείψετε την πληροφορία αυτή, ειδικά στην αρχή της διαδικασίας πρόσληψης, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει και κίνδυνο παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αν οι πληροφορίες αυτές υποκλαπούν.
7. Οχι στις θέσεις εργασίας πριν από 10 έως 15 χρόνια
Εάν δεν έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα ή εάν δεν είστε κάποιο διευθυντικό στέλεχος με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας μόνο τις πιο πρόσφατες 4 με 5 θέσεις που δεν πάνε πίσω 10 ή 15 χρόνια. Έτσι, αντί να γεμίζετε το βιογραφικό σας με κάθε πόστο που είχατε τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, εκμεταλλευτείτε αυτόν τον «χώρο στο χαρτί σας» για να συμπεριλάβετε λεπτομέρειες για τα καθήκοντά σας στις τελευταίες δουλειές που εργαστήκατε.
Πηγή: CNBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου