Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή
αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το
παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους. Την πλατφόρμα
παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί Εσωτερικών Τάκης
Θεοδωρικάκος, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος
Πιερρακάκης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος της
Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γενικός
Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης
Αναγνωστόπουλος.
Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.
Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.
Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για χρήση από τις 14.00 της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου.
Με την συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των τελών στους πολίτες.
Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΑΑΔΕ aade.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.
Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι με τη ρύθμιση οικοδομείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και εξήγησε ότι με τη ρύθμιση κερδίζουν:
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για τους πολίτες και σημείωσε: «Έχουμε επίγνωση αυτού και γι’ αυτό με αίσθημα ευθύνης και με πολύ μεγάλη ένταση ανταποκριθήκαμε και στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου, το οποίο επίσης έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στη διευκόλυνση που παρέχει η εφαρμογή της πλατφόρμας στους πολίτες, σημείωσε: «Αυτή είναι η επόμενη μέρα στη Δημόσια Διοίκηση. Μια μέρα που πλέον οργανωνόμαστε και μπορούν όλοι αυτοί οι φορείς να συντονιστούν για ένα προφανές: να μην ξαναφέρουμε όλους τους δημότες, όλους τους πολίτες, με φωτοτυπίες υπό μάλης, στα δημαρχεία».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος κάλεσε τους δημόσιους φορείς να επισημάνουν τις υπηρεσίες που θέλουν να διαλειτουργούν ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, όπως είπε, η ΓΓΠΣΔΔ θα δώσει τις υπηρεσίες αυτές στους πολίτες για να γλυτώσουν από την αντίστοιχη ταλαιπωρία.
2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με αυξημένα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Για παράδειγμα, για το κλείσιμο ενός αυθαίρετου χώρου 15 τ.μ. ο οποίος έχει τακτοποιηθεί στα Βριλήσσια, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό, η εμφάνιση του τακτοποιημένου χώρου και στο Ε9 και στην πλατφόρμα του Δήμου Βριλησσίων θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση 22,32 ευρώ.
Με την τακτοποίηση ενός κλειστού ημιυπαίθριου χώρου ή με τη νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής, υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης της επιφάνειας που νομιμοποιήθηκε και στον δήμο προκειμένου να καταβάλλονται τα πρόσθετα δημοτικά τέλη αλλά και στην Eφορία για να υπολογίζεται σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και αναγκάζονταν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μόνο την ώρα της μεταβίβασης των ακινήτων τους. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων. Πριν από την αποκάλυψη των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Ποιους αφορά η ρύθμιση: Αφορά ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο και όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.
2. Ποιες επιφάνειες θα πρέπει να δηλωθούν: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι δήμοι:
- επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς
- επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
- επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
Η δήλωση αφορά αποκλειστικά διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με βάση τα πραγματικά στοιχεία και συνιστά γνωστοποίηση της μεταβολής που προήλθε από οποιαδήποτε αιτία (μη υποβολή αρχικής δήλωσης, υποβολή ανακριβούς δήλωσης, τακτοποίηση κ.λπ.), χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της χρήσης του ακινήτου όπως αυτή εμφανίζεται.
3. Ο ρόλος του Ε9: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο. Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9.
4. Λάθη στο Ε9: Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9, καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014 και μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα επανυπολογιστεί με βάση τη νέα επιφάνεια των ακινήτων και όσοι προσθέσουν τετραγωνικά μέτρα στα ακίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
5. Διαφορές στο Ε9: Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ακινήτου θέλει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων, αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει. Ετσι, οι επιλογές θα είναι δύο:
- Να δηλωθούν τα τετραγωνικά και στο Ε9 οπότε αυτομάτως θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην καταλογίζεται το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης (ύψους 100 ευρώ) όπως συνέβαινε παλαιότερα, όμως ο πρόσθετος φόρος θα βεβαιωθεί στον ιδιοκτήτη.
- Να μη γίνει η δήλωση και να παραμείνει η εκκρεμότητα. Ο ιδιοκτήτης θα βρει το πρόβλημα μπροστά του όταν θα χρειαστεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του (ή σε κάποιον τρίτο) οπότε τότε θα χρειαστεί και να πληρώσει τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ πέντε ετών και να καταβάλει τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και τον ΤΑΠ αναδρομικά.
6. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος: Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κάθε δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων γίνεται ανά αριθμό παροχής.
7. Συνιδιοκτησία ακινήτου: Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν όλοι οι συνιδιοκτήτες e-mail μέσω των κωδικών Taxisnet. Ο αρμόδιος δήμος θα επικοινωνήσει με τους πολίτες που έχουν υποβάλει δήλωση για τυχόν διευκρινίσεις.
8. Υποβολή δήλωσης: Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2020.
9. Αυθαίρετα κτίσματα: Οσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Ιουνίου 2020 έχουν προθεσμία να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Ιουνίου 2020.
10. Μη υποβολή διορθωτικής δήλωσης: Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.
Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.
Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.
Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για χρήση από τις 14.00 της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου.
Με την συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των τελών στους πολίτες.
Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΑΑΔΕ aade.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.
Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι με τη ρύθμιση οικοδομείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και εξήγησε ότι με τη ρύθμιση κερδίζουν:
- Οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν τις δηλώσεις, αφού ξεκινούν μια νέα αρχή ειλικρίνειας στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά για όσα λανθασμένα είχαν δηλώσει στο παρελθόν.
- Οι Δήμοι που θα εισπράττουν πλέον επί των πραγματικών και όχι επί των πλασματικών τετραγωνικών.
- Το σύνολο των δημοτών κάθε Δήμου, αφού η αύξηση των εσόδων είναι κέρδος για όλους.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για τους πολίτες και σημείωσε: «Έχουμε επίγνωση αυτού και γι’ αυτό με αίσθημα ευθύνης και με πολύ μεγάλη ένταση ανταποκριθήκαμε και στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου, το οποίο επίσης έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στη διευκόλυνση που παρέχει η εφαρμογή της πλατφόρμας στους πολίτες, σημείωσε: «Αυτή είναι η επόμενη μέρα στη Δημόσια Διοίκηση. Μια μέρα που πλέον οργανωνόμαστε και μπορούν όλοι αυτοί οι φορείς να συντονιστούν για ένα προφανές: να μην ξαναφέρουμε όλους τους δημότες, όλους τους πολίτες, με φωτοτυπίες υπό μάλης, στα δημαρχεία».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος κάλεσε τους δημόσιους φορείς να επισημάνουν τις υπηρεσίες που θέλουν να διαλειτουργούν ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, όπως είπε, η ΓΓΠΣΔΔ θα δώσει τις υπηρεσίες αυτές στους πολίτες για να γλυτώσουν από την αντίστοιχη ταλαιπωρία.
10 μυστικά για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Τρέξτε πριν έρθουν τα χαράτσια
Με την τακτοποίηση ενός κλειστού ημιυπαίθριου χώρου ή με τη νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής, υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης της επιφάνειας που νομιμοποιήθηκε και στον δήμο προκειμένου να καταβάλλονται τα πρόσθετα δημοτικά τέλη αλλά και στην Eφορία για να υπολογίζεται σωστά ο ΕΝΦΙΑ
Τελευταία ευκαιρία για να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους στους δήμους έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Με την κίνηση αυτή θα αποφύγουν τα πρόστιμα και τις αναδρομικές χρεώσεις για δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ. Ωστόσο, η δήλωση των «ξεχασμένων» επιφανειών κρύβει δύο παγίδες:
1. Τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι, θα πρέπει να γίνει διόρθωση και στο Ε9. Αύξηση των τετραγωνικών στο Ε9 σημαίνει και περισσότερο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με αυξημένα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Για παράδειγμα, για το κλείσιμο ενός αυθαίρετου χώρου 15 τ.μ. ο οποίος έχει τακτοποιηθεί στα Βριλήσσια, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό, η εμφάνιση του τακτοποιημένου χώρου και στο Ε9 και στην πλατφόρμα του Δήμου Βριλησσίων θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση 22,32 ευρώ.
Με την τακτοποίηση ενός κλειστού ημιυπαίθριου χώρου ή με τη νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής, υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης της επιφάνειας που νομιμοποιήθηκε και στον δήμο προκειμένου να καταβάλλονται τα πρόσθετα δημοτικά τέλη αλλά και στην Eφορία για να υπολογίζεται σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και αναγκάζονταν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μόνο την ώρα της μεταβίβασης των ακινήτων τους. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων. Πριν από την αποκάλυψη των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Ποιους αφορά η ρύθμιση: Αφορά ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο και όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.
2. Ποιες επιφάνειες θα πρέπει να δηλωθούν: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι δήμοι:
- επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς
- επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
- επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
Η δήλωση αφορά αποκλειστικά διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με βάση τα πραγματικά στοιχεία και συνιστά γνωστοποίηση της μεταβολής που προήλθε από οποιαδήποτε αιτία (μη υποβολή αρχικής δήλωσης, υποβολή ανακριβούς δήλωσης, τακτοποίηση κ.λπ.), χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της χρήσης του ακινήτου όπως αυτή εμφανίζεται.
3. Ο ρόλος του Ε9: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο. Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9.
4. Λάθη στο Ε9: Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9, καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014 και μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα επανυπολογιστεί με βάση τη νέα επιφάνεια των ακινήτων και όσοι προσθέσουν τετραγωνικά μέτρα στα ακίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
5. Διαφορές στο Ε9: Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ακινήτου θέλει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων, αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει. Ετσι, οι επιλογές θα είναι δύο:
- Να δηλωθούν τα τετραγωνικά και στο Ε9 οπότε αυτομάτως θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην καταλογίζεται το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης (ύψους 100 ευρώ) όπως συνέβαινε παλαιότερα, όμως ο πρόσθετος φόρος θα βεβαιωθεί στον ιδιοκτήτη.
- Να μη γίνει η δήλωση και να παραμείνει η εκκρεμότητα. Ο ιδιοκτήτης θα βρει το πρόβλημα μπροστά του όταν θα χρειαστεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του (ή σε κάποιον τρίτο) οπότε τότε θα χρειαστεί και να πληρώσει τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ πέντε ετών και να καταβάλει τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και τον ΤΑΠ αναδρομικά.
6. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος: Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κάθε δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων γίνεται ανά αριθμό παροχής.
7. Συνιδιοκτησία ακινήτου: Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν όλοι οι συνιδιοκτήτες e-mail μέσω των κωδικών Taxisnet. Ο αρμόδιος δήμος θα επικοινωνήσει με τους πολίτες που έχουν υποβάλει δήλωση για τυχόν διευκρινίσεις.
8. Υποβολή δήλωσης: Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2020.
9. Αυθαίρετα κτίσματα: Οσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Ιουνίου 2020 έχουν προθεσμία να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Ιουνίου 2020.
10. Μη υποβολή διορθωτικής δήλωσης: Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου