Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Ηλεκτρονικές δαπάνες 2020: Στο «κυνήγι» των αποδείξεων

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ισχύσει το νέο όριο δαπάνης εισοδημάτων με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Έτσι, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ριχτούν στο κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων.


Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.


Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στις δαπάνες, που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 30% περιλαμβάνονται έξοδα όπως: έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων,δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.
Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Στο εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δε θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Ανώτατο όριο στο ποσό των δαπανών είναι τα 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.
Για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ θα αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά χαμηλότερα του 30%.

Ποιοι εξαιρούνται:
Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα εξαιρούνται πλήρως:
  • Φορολογούμενοι άνω των 70 ετών
  • Άτομα με αναπηρία 80% και άνω
  • Φυλακισμένοι
  • Όσοι υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε δήλωση εισοδήματος
  • Δικαιούχοι του ΚΕΑ
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία τουλάχιστον 6 μήνες
  • Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας ή ψυχιατρικό κατάστημα
  • Οι κάτοικοι χωριών με έως 500 κατοίκους και νησιών με έως 3.100 κατοίκους
  • Δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε ή του Ε.Ο.Χ που υποβάλουν δήλωση στην Ελλάδα
  • Όσοι τελούν σε δικαστική συμπαράσταση
  • Τέλος στο εισόδημα επί του οποίου θα πρέπει να υπολογιστεί το σύνολο των αποδείξεων , δεν θα περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου
  Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρείται και από την υποχρέωση συγκέντρωσης χάρτινων αποδείξεων αξίας 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σημαντικά οφέλη με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τα οποία λαμβάνει ως βάση για τις εκτιμήσεις στα έσοδα.


Πηγή: in.gr 

https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου