Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Ίδρυση Φαρμακείου – Ποια εταιρική μορφή να επιλέξω;

 

Τη ισχύει σχετικά με την Ίδρυση Φαρμακείου; Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την άδεια; Ποια εταιρική Μορφή αξίζει να επιλέξετε;

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Ίδρυση Φαρμακείου – Τι έχει αλλάξει;
  • Ίδρυση Φαρμακείου – Άδεια 
  • Ποιες είναι οι κατάλληλες εταιρικές μορφές για ένα φαρμακείο;

Ίδρυση Φαρμακείου - Τι έχει αλλάξει;

Το φαρμακείο είναι μια μοναδική επιχείρηση, στην οποία εναλλάσσεται ο επιστημονικός ρόλος του αδειούχου φαρμακοποιού με την προσπάθεια για οικονομική επιτυχία. 

Τα σημερινά φαρμακεία δεν μοιάζουν με τις μικρές επιχειρήσεις του παρελθόντος, που ασχολούνταν κυρίως με την πώληση φαρμακευτικών και γαληνικών προϊόντων. 

Η μεγάλη γκάμα δερμοκαλλυντικών και διαφόρων παραφαρμακευτικών σκευασμάτων που πρέπει να προσφέρουν, σε συνδυασμό με την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εμπορικά λειτουργικού χώρου, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη για αυξανόμενες επενδύσεις. 

Εξαιτίας των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων, πολλοί φαρμακοποιοί επιλέγουν να λειτουργούν τα φαρμακεία τους όχι ως ατομικές επιχειρήσεις αλλά μέσω εταιρειών.

Ίδρυση Φαρμακείου - Άδεια

Βάσει του άρθρου 2 παρ. 5 περ. β του Π.Δ. 64/2018, οι φαρμακοποιοί, στους οποίους είχε ή δόθηκε άδεια για ίδρυση φαρμακείου, έχουν το δικαίωμα να τα λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις είτε ως εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένης της ανώνυμης εταιρείας. Επομένως, οι φαρμακοποιοί μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις ακόλουθες εταιρικές μορφές:

1) ομόρρυθμης εταιρείας,

2) ετερόρρυθμης εταιρείας, 

3) ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας και 

4) εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. 

Οι ιδιώτες μη φαρμακοποιοί έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν τα φαρμακεία τους μέσω εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες εταιρικές μορφές για ίδρυση φαρμακείου;

Ποια εταιρική μορφή να επιλέξω για ίδρυση φαρμακείου; Ας δούμε αναλυτικά:

#1 ΕΠΕ

Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) είναι μία επιχειρηματική μορφή όπου οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη.

Αν και μοιάζει με την Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) σε ορισμένα σημεία (όπως τα δύο όργανα λειτουργίας), διατηρεί μια ευελιξία και απλότητα, όπως η ελευθερία στον καθορισμό του κεφαλαίου και η περιορισμένη ευθύνη των εταίρων.

Τα κέρδη στις ΕΠΕ φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών, με προκαταβολή φόρου για τα 3 πρώτα έτη στο 40%.

#2 ΟΕ 

Η Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ) είναι ένας συνηθισμένος τύπος επιχείρησης.

Αυτό είναι ένας τύπος επιχείρησης προσώπων, που απαιτεί τουλάχιστον 2 εταίρους, οι οποίοι θα έχουν ίση και απεριόριστη ευθύνη.

Στην πραγματικότητα, η ΟΕ είναι ο μόνος τύπος επιχείρησης που όλοι οι εταίροι έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας.

Κατά κανόνα, η ΟΕ συστήνεται σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να έχουν υψηλή πιστωτική ικανότητα, λόγω της απεριόριστης ευθύνης των μετόχων.

Όσον αφορά τη φορολογία τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή φόρου για τα 3 πρώτα έτη είναι στο 40%.

#3 ΕΕ

Η Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) είναι επίσης μια εταιρεία προσώπων, όπου για τη σύστασή της χρειάζονται τουλάχιστον 2 εταίροι, ακριβώς όπως στην ΟΕ, αλλά με μία σημαντική διαφορά.

Στην ΕΕ, ένας εταίρος είναι Ομόρρυθμος και ο άλλος είναι Ετερόρρυθμος.

Ο Ομόρρυθμος εταίρος έχει απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας, ενώ ο Ετερόρρυθμος έχει ευθύνη που περιορίζεται στο ποσό της εισφοράς του.

Με άλλα λόγια, ένας εταίρος έχει απεριόριστη ευθύνη, ενώ ο άλλος έχει περιορισμένη ευθύνη.

Όπως και στην ΟΕ, τα κέρδη των ΕΕ φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή του φόρου για τα 3 πρώτα έτη ανέρχεται σε 40%.

#4 ΙΚΕ

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους.

Πρόκειται για μια εταιρειακή μορφή που εμφανίστηκε στην ελληνική νομοθεσία το 2012, προσφέροντας μια ευέλικτη και απλή επιλογή για επιχειρηματίες.

Οι μέτοχοι μιας ΙΚΕ απολαμβάνουν περιορισμένη ευθύνη, προστατεύοντας την προσωπική τους περιουσία από τα χρέη και τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Επιπλέον, οι εισφορές των μετόχων μπορούν να περιλαμβάνουν υπηρεσίες και όχι απαραίτητα μόνο χρήματα, κάτι που αναγνωρίζεται ως ισότιμο μερίδιο μετοχής.

Μία από τις πιο ελκυστικές ιδιότητες της ΙΚΕ είναι ότι δεν απαιτείται κανένα αρχικό κεφάλαιο για τη σύστασή της. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα προσιτή για νέες ομάδες και επιχειρηματίες που δεν διαθέτουν μεγάλα αρχικά κεφάλαια για επένδυση.

Συνοψίζοντας

Αναφερθήκαμε στην Ίδρυση φαρμακείου, την σχετική άδεια και τα εταιρικά είδη που αξίζει να επιλέξετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου