Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Εργασία: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους πιο τοξικούς συναδέλφους σας

 

Ανεξαρτήτως του επαγγελματικού κλάδου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθετε αντιμέτωποι με έστω έναν «δύσκολο» συνάδελφο. Μάλιστα, εάν δεν συμπεριφερθείτε με προσοχή, ένα και μόνο άτομο στη δουλειά μπορεί να καταστρέψει την καθημερινότητά σας στο γραφείο, ακόμη και να βλάψει την καριέρα σας.

Είτε πρόκειται για κάποιον που σας κακολογεί πίσω από την πλάτη σας, είτε για κάποιον που σας υποβαθμίζει και σας μιλά άσχημα, η αρνητική ενέργεια ενός «τοξικού» συναδέλφου μπορεί να σας εξαντλήσει πνευματικά, εάν τον αφήσετε.

Όπως σημειώνει η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin σε παλαιότερο κείμενό της στο Forbes, υπάρχουν πέντε τακτικές, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και τελικά να συνεργαστείτε με «δύσκολους» συναδέλφους:

  1. Αντισταθείτε στον πειρασμό να παραπονεθείτε

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να μιλήσετε σε άλλους συναδέλφους για την άσχημη συμπεριφορά που δέχεστε από κάποιον στο γραφείο. Ωστόσο, με τα παράπονα δεν θα μπορέσετε να αποβάλετε την αρνητική διάθεση. Όσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια σπαταλάτε διαμαρτυρούμενοι, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο δίνετε σε αυτό το τοξικό άτομο να μπει στη καθημερινότητά σας.

  1. Κρατήστε τον έλεγχο

Λέγοντας ότι ο συνάδελφός αυτός σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας ή σας χάλασε την ημέρα, σημαίνει ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Στην πραγματικότητα, όμως, εσείς έχετε τον έλεγχο του πώς σκέφτεστε, αισθάνεστε και συμπεριφέρεστε. Βάλτε προσωπικό στόχο ότι η κακή συμπεριφορά ή οι τοξικές αποφάσεις ενός άλλου δεν θα σας επιβαρύνουν.

  1. Εστιάστε στο να ελέγξετε τον εαυτό σας, όχι κάποιον άλλο

Είναι εύκολο να εύχεστε ο συνάδελφός σας να αποκτήσει ομαδικό πνεύμα ή να αλλάξει τμήμα. Αλλά αυτού του είδους οι σκέψεις δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και σπαταλούν ενέργεια και χρόνο. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τους άλλους, μόνο τον τρόπο με τον οποίο εσείς τους αντιμετωπίζετε. Επομένως, διοχετεύστε την ενέργεια αυτή σε πράξεις: είτε πείτε ανοιχτά στον ίδιο αυτά που σκέφτεστε ή – εφόσον πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να μην πείτε τίποτα – χρησιμοποιήστε καλύτερα την ενέργειά σας.

  1. Συζητήστε ανοιχτά

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα τοξικό άτομο, δεν χρειάζεται να μένετε παθητικοί. Αντιθέτως, καλό θα ήταν να θέσετε τα όριά σας, ώστε να είναι ξεκάθαρες οι προσδοκίες σας. Να θυμάστε όμως, ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε την προσωπικότητα του άλλου. Μπορείτε μόνο να πείτε συγκεκριμένα πράγματα που σας ενοχλούν.

Μία ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση χωρίς επιθετικότητα μπορεί να μειώσει το άγχος σας μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει όμως παράλληλα να είστε και προετοιμασμένοι για το πώς θα ανταποκριθείτε στην περίπτωση που το πρόβλημα συνεχιστεί.

  1. Βρείτε δραστηριότητες αντιμετώπισης

Εάν καθημερινά καλείστε να συνεργαστείτε με ένα δύσκολο άτομο, τότε σίγουρα επιβαρύνεστε. Μπορείτε όμως να βρείτε διεξόδους, οι οποίες θα σας χαρίσουν κάποια ψυχική ηρεμία, όπως καλή διατροφή, επαρκής ύπνος, άσκηση και γενικά οτιδήποτε μπορεί να απομακρύνει το μυαλό σας από έναν τοξικό συνάδελφο.

Πότε πρέπει να εμπλακεί ο προϊστάμενος

Πρόκειται για μία άβολη συζήτηση η οποία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μίας και μόνο ερώτησης: Προσπαθήσατε να τα λύσετε με τον συνάδελφό σας και η συμπεριφορά του δεν άλλαξε; Εάν πράγματι το πρόβλημα συνεχίζεται τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον προϊστάμενό σας.

Καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε κατάλληλα για μία άβολη συζήτηση: Αποφασίστε τι θα πείτε και συζητήστε το πρώτα με κάποιον τρίτο, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα μιλήσετε αποκλειστικά για το πρόβλημα που σας απασχολεί.

accountant-e.blogspot.com με πληροφορίες από Forbes

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου