Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Mεταφέρουμε χρήματα άμεσα και δωρεάν με το IRIS - Πώς λειτουργεί

Της Βάσως Αγγελέτου

Τετραπλάσιους χρήστες σε σύγκριση με το 2020 αριθμεί πλέον η διατραπεζική υπηρεσία IRIS μέσω της οποίας οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (έως 500 ευρώ ημερησίως) γίνονται υπόθεση δευτερολέπτων -και, μάλιστα, εντελώς δωρεάν. Επιπλέον, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν οι χρήστες είναι ο αριθμός κινητού του αποδέκτη των χρημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΙΑΣ, οι χρήστες του IRIS P2P ξεπερνούν πλέον τα 2,2 εκατομμύρια καταγράφοντας αύξηση 60% σε ετήσια βάση. Η εξάπλωση της υπηρεσίας IRIS P2P την τελευταία τριετία είναι εντυπωσιακή, με επτά στους δέκα χρήστες να είναι νέοι έως 34 ετών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, καταγράφηκε ρεκόρ εγγραφών νέων χρηστών ανά μήνα αγγίζοντας τους 102.000 νέους χρήστες.

Σε επίπεδο συναλλαγών, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 20 εκατ. συναλλαγές -μέγεθος 20πλάσιο σε σύγκριση με το 2020. Σημειώνεται ότι την εν λόγω υπηρεσία υποστηρίζουν οι σήμερα οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Viva.com.

Άμεσα υλοποιείται 1 στα 2 εμβάσματα

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το 50% των συνολικών μεταφορών πίστωσης ανέρχονται πλέον οι άμεσες μεταφορές, έναντι 1 στις 7 που ήταν η αναλογία το 2020. Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της ΔΙΑΣ, καταγράφηκε διπλασιασμός των άμεσων μεταφορών σε σύγκριση με το 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2022 έχει καταγραφεί άλμα 647%.

Το ημερήσιο ρεκόρ συναλλαγών το 2023 σημειώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2023 αγγίζοντας τις 647.000 συναλλαγές. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι άμεσες μεταφορές πίστωσης ολοκληρώθηκαν εντός 5 δευτερολέπτων, με τις μισές εξ αυτών να υλοποιούνται σε μόλις 2 δευτερόλεπτα.

Οι επαγγελματίες στρέφονται στο IRIS

Πολύ πριν γίνει υποχρεωτικό βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο μετά από εισήγηση του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, το IRIS για τους επαγγελματίες είχε καταγράψει δυναμικούς ρυθμούς εξάπλωσης. 

Το 2023 οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες στην υπηρεσία IRIS P2B (person to business) ξεπέρασαν τους 155.000 -αριθμός τριπλάσιος σε σύγκριση με το 2020. Τον Δεκέμβριο -μετά και τις εξαγγελίες του ΥΠΕΘΟ- σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων εγγραφών σε μηνιαία βάση (30.000).

Εκτός από τους επαγγελματίες, όμως, το IRIS αγκάλιασαν και οι καταναλωτές, επιλέγοντας να κάνουν τις πληρωμές τους απευθείας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό (χωρίς δηλαδή τη χρήση κάρτας) χρησιμοποιώντας είτε το ΑΦΜ/Τηλέφωνο του επαγγελματία είτε σκανάροντας το αντίστοιχο QR code. Αποτέλεσμα της διάδοσης της υπηρεσίας IRIS P2B ήταν το 2023 να γίνουν 12 φορές περισσότερες συναλλαγές σε σύγκριση με τρία έτη νωρίτερα.

Εύχρηστες συναλλαγές στα e-shops

Η τρίτη εφαρμογή του IRIS -πέραν των φίλων και των επαγγελματιών- αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο και γνωρίσει εξίσου σημαντική αύξηση συναλλαγών. Το 2023 οι συναλλαγές μέσω του IRIS eCommerce αυξήθηκαν κατά 61% σε σχέση με το 2022 και πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020. 

"Κλειδί" για την ανάπτυξη της καινοτόμου υπηρεσίας είναι η αποδοχή του IRIS ως μέσο πληρωμής εκ μέρους των εμπόρων, Πράγματι, ο αριθμός των e-shops που χρησιμοποιούν το IRIS commerce αυξήθηκε το 2023 19 φορές σε σχέση με το 2020. 

Η συγκεκριμένη υπηρεσία διασφαλίζει άμεση πληρωμή του εμπόρου απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή, χωρίς τη μεσολάβηση κάρτας. Με το σκανάρισμα του QR Code που εμφανίζεται για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, ο καταναλωτής διασφαλίζει εύκολη και γρήγορη πληρωμή χωρίς την πληκτρολόγηση στοιχείων κάρτας, ταυτοποίηση κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου