Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις και myDATA

 

Α. Γενικός κανόνας

Χρόνος διαβίβασης

Η διαβίβαση δεδομένων που αφορούν επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις πραγματοποιείται μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο με την αντίστοιχη ένδειξη.

Ειδικά, επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις έτους 2022, που το παραστατικό (είτε βεβαίωση φορέα είτε έκδοση τιμολογίου) εκδόθηκε εντός του 2023, η τακτοποιητική εγγραφή για την απεικόνιση της επιδότησης – επιχορήγησης στο έτος 2022, πραγματοποιείται μέχρι 31/12/2023.

Σημείωση: Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1003/2014,για την είσπραξη αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και λοιπών συναφών εσόδων, δεν προβλέπεται ή έκδοση τιμολογίου από την Οδηγία 2006/112/ΕΕ. Η συναλλαγή δύναται να τεκμηριώνεται από παραστατικό που εκδίδει ο χορηγών το σχετικό ποσό ή η τράπεζα που το καταβάλλει (π.χ. απόφαση επιχορήγησης, βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που περιλαμβάνει τα στοιχεία του δικαιούχου, το ποσό, την ημερομηνία ή άλλο ανάλογο στοιχείο).

Τρόπος διαβίβασης

Οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα με τη χρήση του Τύπου Παραστατικού του Παραρτήματος της υπό στοιχεία Α.1138/2020 Απόφασης, «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης», με ΑΦΜ Εκδότη το ΑΦΜ της οντότητας που λαμβάνει την επιδότηση – επιχορήγηση και με ΑΦΜ Λήπτη το ΑΦΜ του Φορέα που τη χορηγεί. Στην πρώτη φάση λειτουργίας και στην περίπτωση που το ΑΦΜ του Φορέα είτε δεν είναι γνωστό, είτε δεν υφίσταται, διαβιβάζεται με εννέα μηδενικά (σχετ. Ε.2046/2022).

Επιπλέον η φορολογική σύνοψη θα έχει το πεδίο ειδική κατηγορία παραστατικό με την τιμή 1 – «Επιδοτήσεις – Επιχορηγήσεις».

Β. Ενδεικτικές περιπτώσεις διαβίβασης

Αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεβαίνουν όλες στα ηλεκτρονικά βιβλία ή μόνο η Βασική ενίσχυση; Επίσης ποιο είδος παραστατικού θα χρησιμοποιηθεί και με ποια ημερομηνία; Της πληρωμής ή της έκδοσης της βεβαίωσης;

Το φορολογικό στοιχείο του ελέγχου είναι η βεβαίωση. Θα διαβιβαστεί με , «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης» όλο το ποσό επιδότησης….. Για το μέρος που δεν φορολογούμαστε θα χαρακτηρίσουμε με category «1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-)». Ημερομηνία έκδοσης είναι η ημερομηνία της λογιστικής εγγραφής με χρόνο διαβίβασης έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία της λογιστικής εγγραφής.

Η βεβαίωση ΟΠΕΚΕΠΕ εκδίδεται Φεβρουάριο και όλα τα ποσά που αναγράφονται αφορούν προηγούμενα έτη. Μέχρι πότε μπορούμε να καταχωρήσουμε τη βεβαίωση;

Ημερομηνία έκδοσης είναι η ημερομηνία της λογιστικής εγγραφής με χρόνο διαβίβασης έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία της λογιστικής εγγραφής. Εάν η εγγραφή γίνει τον Φεβρουάριο, η διαβίβαση πρέπει να γίνει μέχρι την 20η Μαρτίου.

Το παραστατικό χαρακτηρίζεται με έσοδα προηγούμενης χρήσης category «1.8_Έσοδα προηγούμενων χρήσεων (+) / (-)» και τύπο παραστατικού «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης» με αντισυμβαλλόμενο τον οργανισμό που μας καταβάλει τα χρήματα.

Στη προηγούμενη χρήση θα διαβιβαστεί εγγραφή τακτοποίησης εσόδων και ειδικότερα με τον Τύπο Παραστατικού «17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Λογιστική Βάση» και χαρακτηρισμό «1.10_Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων (+) / (-)»

Πως διαβιβάζω το υπερβάλλον ποσό (πάνω από 12.000 ευρώ) πράσινης-συνδεδεμένης ενίσχυσης, το οποίο φορολογείται μαζί με την βασική; Πράσινες-συνδεδεμένες διαβιβάζονται με κατηγορία 1_95; Να κάνω εγγραφή να διαβιβάσω το υπερβάλλον με τύπο 17.3;

Το μέρος της επιδότησης που φορολογείτε μπορείτε το χαρακτηρίσετε με category με «1.5 Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (+) / (-)», με κωδικό «Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα», αλλιώς αν έχετε χαρακτηρίσει όλο το ποσό με category «1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-)» θα κάνετε επιπλέον διαβίβαση με Τύπο Παραστατικού «17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Λογιστική Βάση» και χαρακτηρισμό «1.10_Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων (+) / (-)»

Έσοδο από ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με τι κωδικό παραστατικού το αντιστοιχίζουμε; Αντικριζόμενο ή μη αντικριζόμενο;

Διαβιβάζεται με τύπο παραστατικού «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης» αντικριζόμενο ημεδαπής με τον ΑΦΜ του οργανισμού που θα μας πληρώσει.

Σε ενισχύσεις ΕΣΠΑ από περιφέρεια που διαβιβάζονται με τον κωδικό 1.1, τι επιλέγουμε στην απαλλαγή ΦΠΑ;

Ο χαρακτηρισμός ΦΠΑ είναι με κατηγορία 7 [0%] και επιλογή 27 «Λοιπές Εξαιρέσεις ΦΠΑ».

Πως διαβιβάζουμε τις επιδοτήσεις παγίων δαπανών και διάφορες επιδοτήσεις ΕΣΠΑ;

Θα διαβιβαστεί τιμολόγιο πώλησης «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης».

Αν το καταχωρούμε στον λογ. 74 ως έσοδο, τότε χαρακτηρίζουμε category «1.5 Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (+) / (-)», E3_562.

Αν το καταχωρούμε αφαιρετικά των δαπανών που επιδοτούνται, τότε χαρακτηρίζουμε category «1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-)», E3_596/E3_597. Για την ενημέρωση του εισοδήματος αφαιρετικά στο κόστος θα διαβιβάσουμε εγγραφή τακτοποίησης 17.5 «Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων - Λογιστική Βάση» και στη γραμμή του παραστατικού θα επιλέξουμε στο πεδίο είδος γραμμής την τιμή 7 – «Αρνητικό πρόσημο αξιών». Δεν θα έχουμε αρνητικό ποσό καθώς στο myData διαβιβάζουμε απόλυτες τιμές.

Ημερομηνία έκδοσης είναι η ημερομηνία της λογιστικής εγγραφής με χρόνο διαβίβασης έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία της λογιστικής εγγραφής.

Πως θα διαβιβάσω ποσό που αφορά Επιστρεπτέα Προκαταβολή;

- Τύπος Παραστατικού 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης

- Χαρακτηρισμός εσόδων 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-)

- Χαρακτηρισμός ΦΠΑ κατ.7 [0%] επιλογή 27 Λοιπές Εξαιρέσεις ΦΠΑ

- Μη συσχετισμός με χαρακτηρισμό Ε3

Με τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και ειδικότερα με τον Τύπο Παραστατικού 17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Λογιστική Βάση, η Επιχείρηση διαβιβάζει τους σχετικούς χαρακτηρισμούς εσόδων, είτε με κανονικό, είτε με αντίθετο πρόσημο ανά περίπτωση, για τη σωστή κατανομή των κωδικών 596, 597, 562 και 570, όπως αυτοί έχουν δηλωθεί στο Ε3.

Καλησπέρα, επιδότηση από ΟΑΕΔ για να νέους επιχειρηματίες. Πως τη διαβιβάζουμε στη πλατφόρμα MyData;

Με τύπο παραστατικού «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης» στο ΑΦΜ που μας καταβάλει τα χρήματα.

Στις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ ή του ΝΘΕ 100.000 θέσεων εργασίας, ποια κατηγορία εσόδου και χαρακτηρισμό Ε3 επιλέγουμε;

Θα διαβιβαστεί τιμολόγιο πώλησης «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης». Αν το καταχωρούμε στον λογ. 74 ως έσοδο, τότε χαρακτηρίζουμε category «1.5 Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (+) / (-)», E3_562.

Επιδότηση μισθοδοσίας μέσω ΠΣΚΕ, θα λειτουργήσει μειωτικά της μισθοδοσίας ή με 74 στο ΑΦΜ ΠΣΚΕ σαν έσοδο; Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, πως διαβιβάζεται και πότε; Ανά μήνα ή ανά καταβολή;

Εκτίμησή μας είναι οι εγγραφές να πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας και να διαβιβάζονται στο myData.

Θα διαβιβαστεί τιμολόγιο πώλησης «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης».

Αν το καταχωρούμε στον λογ. 74 ως έσοδο, τότε χαρακτηρίζουμε category «1.5 Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (+) / (-)», E3_562.

Αν το καταχωρούμε αφαιρετικά των δαπανών που επιδοτούνται, τότε χαρακτηρίζουμε category «1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-)», E3_596/E3_597. Για την ενημέρωση του εισοδήματος αφαιρετικά στο κόστος θα διαβιβάσουμε εγγραφή τακτοποίησης 17.5 «Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων - Λογιστική Βάση» και στη γραμμή του παραστατικού θα επιλέξουμε στο πεδίο είδος γραμμής την τιμή 7 – «Αρνητικό πρόσημο αξιών». Δεν θα έχουμε αρνητικό ποσό καθώς στο myData διαβιβάζουμε απόλυτες τιμές.

Επιχορήγηση από ΕΦΕΠΑΕ για αγορά παγίων επιχείρησης ενταγμένης σε πρόγραμμα επιδότησης, με τί τύπο παραστατικού το διαβιβάζουμε και με τί χαρακτηρισμό για το Ε3;

Η διαβίβαση γίνεται με τύπο παραστατικού 1.1 «Τιμολόγιο Πώλησης» στο ΑΦΜ που μας καταβάλει τα χρήματα.

1η επιλογή

Χαρακτηρίζουμε το ποσό των αναλογούντων στη χρήση επιχορηγήσεων παγίων επενδύσεων με category «1.5 Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (+) / (-)», E3_562, το υπόλοιπο μέρος της επιδότησης που θα αποσβεστεί σε επόμενα έτη χαρακτηρίζεται με category «1.9_Έσοδα επομένων χρήσεων (+) / (-)» με Ε3_596/597 ανά περίπτωση. Στα επόμενα έτη για την ενημέρωση του εισοδήματος, χρειάζεται να διαβιβάσουμε παραστατικό τακτοποίησης εσόδων 17.3 «Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Λογιστική Βάση» και χαρακτηρισμό category «1.10_Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων (+) / (-)».

2η επιλογή

Εναλλακτικά, χαρακτηρίζουμε με category «1.95_Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων(+)/ (-)» και Ε3_596/597 ανά περίπτωση ολόκληρο το ποσό της επιδότησης. Σε κάθε έτος, για την ενημέρωση του εισοδήματος θα πραγματοποιούμε και δεύτερη διαβίβαση για το ποσό των αναλογούντων στη χρήση επιχορηγήσεων παγίων επενδύσεων με τύπο παραστατικού 17.3 «Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Λογιστική Βάση» και χαρακτηρισμό category «1.10_Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων (+) / (-)» και Ε3_562.

Eυρωπαικά προγράμματα επιχορηγήσεων Erasmus, όπου συμμετέχουν σε πρόγραμμα, τα έσοδα-επιχορηγήσεις πως θα διαβιβαστούν στο mydata;

Με τύπο παραστατικού «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης»

Πως διαβιβάζεται το μεταφορικό ισοδύναμο (τύπος, κατηγορία, άρθρο εξαίρεσης ΦΠΑ κτλ);

Αν το καταχωρείτε στον λογ. 74 με τύπο παραστατικού «1.1 Τιμολόγιο Πώλησης».

Αν το καταχωρείτε στον λογ. 81.01 μπορείτε και με τύπο παραστατικού «17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Λογιστική Βάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου