Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Δωρεές εταιρειών προς το Δημόσιο: Διευκρινίσεις για την απαλλαγή από ΦΠΑ


Της Μάρθας Παπασωτηρίου

Στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού δημοσιεύτηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η Απόφαση Α.1050/2020 της ΑΑΔΕ σχετικά με τη διαδικασία απαλλαγής από τον ΦΠΑ των πωλήσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών προς κάποιον δωρητή, στο πλαίσιο δωρεών προς φορείς του Δημοσίου Τομέα (Γενική Κυβέρνηση, ΝΠΔΔ ή ΑΕ στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί άμεσσα ή έμμεσα επιρροή σε ποσοστό τουλάχιστον 50%) ή προς Ν.Π.Ι.Δ. που έχουν συσταθεί με ειδικό νόμο για το δημόσιο συμφέρον ή με άλλες οντότητες που εποπτεύονται από τους παραπάνω φορείς, προκειμένου οι τελευταίοι να διευκολυνθούν στην επίτευξη των στόχων τους.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής

Με την παραπάνω Απόφαση, προκειμένου η πώληση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών να απαλλαχθεί από τον ΦΠΑ θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ο προμηθευτής των αγαθών ή των υπηρεσιών να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και η πώληση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών να υπάγεται σε ΦΠΑ στην Ελλάδα.

2. Η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του δωρητή και του δωρεοδόχου να έχει κυρωθεί με νόμο ή να έχει εκδοθεί πράξη έγκρισής της από τον Υπουργό Οικονομικών και τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Υπουργούς.

3. Η ημερομηνία κύρωσης με νόμο ή έγκρισης της σύμβασης δωρεάς να προηγείται της ημερομηνίας έκδοσης του σχετικού φορολογικού παραστατικού.

4. Για τα παραπάνω αγαθά και τις υπηρεσίες να εκδίδεται φορολογικό παραστατικό από τον προμηθευτή προς τον δωρητή ή τον φορέα υλοποίησης ή απευθείας προς τον δωρεοδόχο.

Υποχρεώσεις του δωρητή

Για κάθε συναλλαγή στο πλαίσιο των παραπάνω δωρεών, η Απόφαση προβλέπει ότι ο δωρητής θα πρέπει να παραδίδει στον προμηθευτή βεβαίωση στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία των εμπλεκόμενων μερών (δωρητή, δωρεοδόχου, προμηθευτή, όροι δωρεάς) και με την οποία θα βεβαιώνεται ότι δεν έχει ήδη γίνει υπέρβαση του ποσού της δωρεάς.  

Παράλληλα, για κάθε δωρεά συνολικά, ο δωρητής συντάσσει μια "Κατάσταση παρακολούθησης δωρεάς" η οποία περιλαμβάνει το ποσό της δωρεάς το οποίο έχει εγκριθεί, τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη δωρεά και 
κατά πόσο αυτές καλύπτουν ή υπερβαίνουν το εγκεκριμένο ποσό.

Υποχρεώσεις του προμηθευτή

Ο προμηθευτής, εφόσον του χορηγηθεί από τον δωρητή η παραπάνω βεβαίωση την οποία διαφυλάσσει στα αρχεία του, εκδίδει το σχετικό φορολογικό παραστατικό (τιμολόγιο πώλησης ή παροχής υπηρεσιών), χωρίς ΦΠΑ με την αναγραφή της ένδειξης "χωρίς ΦΠΑ σύμφωνα με την περ.ιστ’ παρ.1 αρ.27 Κώδικα ΦΠΑ, την ημερομηνία υπογραφής και έγκρισης της σύμβασης δωρεάς ή τον νόμο κύρωσης της σύμβασης δωρεάς, και τα συμβαλλόμενα μέρη. 

Η Απόφαση Α.1050/2020 για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο δωρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και η ερμηνευτική εγκύκλιος ΠΟΛ.1180/2016 η οποία είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο 2016 για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ συναλλαγών που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δείχνει την πρόθεση των Φορολογικών Αρχών να διευκολύνουν τους εν δυνάμει δωρητές και να παροτρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του Δημοσίου στην καταπολέμηση των εκάστοτε επίκαιρων κρίσεων που αντιμετωπίζει. Ευελπιστούμε ότι και μετά την έκδοση της εν λόγω Εγκυκλίου οι δωρεές θ αυξηθούν για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης για την ανθρωπότητα κατάστασης.

* Η κα Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner, Head of Tax, στην Αndersen Tax Greece.

Πηγή: capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου