Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού σε ιδιωτικό τομέα

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ένα ειδικό "καθεστώς" διαμορφώνεται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε σχέση με τις ειδικές  άδειες των γονέων  (λόγω "λουκέτου" στα σχολεία)  και γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών αντίστοιχα.  Κομβικό ρόλο στο νέο τοπίο παίζει η τηλεργασία, η μαζική επέκταση της οποίας φαίνεται πως μπορεί να διευκολύνει τη φύλαξη των μαθητών.

Το "καθεστώς" αυτό διευκρινίζεται από δύο εγκυκλίους. Μία από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών (για το δημόσιο) και μία από πλευράς Υπ. Εργασίας (για τον ιδιωτικό τομέα).

Ιδιωτικός τομέας

Mε εγκύκλιό του, το Υπουργείο Εργασίας, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης ή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας τους.

Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, συστήνεται κατ' αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, τότε, σύμφωνα με το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Για άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού απαιτείται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ., ενώ ωστόσο η μονάδα/το τμήμα παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των παιδιών δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της/του, τότε ο εργαζόμενος, με απόφαση του εργοδότη, δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, εφόσον είναι εφικτό.

Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του/της εργαζόμενου/ης για το επίμαχο διάστημα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της.

Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, συστήνεται, να γίνεται κατ' οίκον περιορισμός των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία μετά τη λήξη του κατ' οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ' οίκον, κατά 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, ως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς έρχονται να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, τόσο στο πλαίσιο της εργασίας όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών και ότι οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να διευκολύνονται ως προς την πιστή τήρηση του κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών τους.

Επισημαίνεται τέλος ότι οι προαναφερθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού και οι ήδη εκδοθείσες σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου μας συμπεριλαμβανομένης και της παρούσης θα ισχύουν για όλο το διάστημα που στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 θα υιοθετούνται έκτακτα και προσωρινά μέτρα για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων και δεν απαιτείται η έκδοση νέας νομοθετικής ρύθμισης ή άλλης εγκυκλίου. 

 

Άδεια ειδικού σκοπού και συσχέτιση με την ετήσια κανονική (άδεια ανάπαυσης) – Παραδείγματα

Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού συσχετίζεται με το δικαίωμα λήψης ετήσιας κανονικής άδειας. Σε κάθε περίπτωση, για να δύναται εργαζόμενος/η να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι (6) ημερών στην εξαήμερη εργασία και πέντε (5) ημερών στην πενθήμερη εργασία. Σε περίπτωση που δεν πληρούται η ως άνω προϋπόθεση, τότε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού κατ΄ αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.

Συμπερασματικά, ανά τρεις (3) ημέρες αδείας ειδικού σκοπού προστίθεται υποχρεωτικά μια (1) ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζομένου η οποία αφαιρείται από το συνολική δικαιούμενη κανονική άδεια για το έτος 2020.

Παράδειγμα 1ο

Έστω εργαζόμενος ο οποίος απασχολείται με το καθεστώς πενθημέρου (πλήρης) σε επιχείρηση από Δευτέρα έως και Παρασκευή (η οποία υπάγεται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης τις Κυριακές και αργίες) και πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον πέντε (5) ημερών. Ο εργαζόμενος αυτός λαμβάνει άδεια ειδικού σκοπού από τη Δευτέρα 16/3/2020 έως και την 1η/4/2020, καθώς και από την 6η Απριλίου έως και την 10η Απριλίου 2020. Ποιες ημέρες αποτελούν άδεια ειδικού σκοπού και ποιες κανονική άδεια;

Απάντηση

Σύμφωνα και με την παρακάτω απεικόνιση οι ημέρες με κίτρινο χρώμα αποτελούν τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ αντίστοιχα οι ημέρες με πράσινο χρώμα αποτελούν της κανονικής. Ανά τρεις (3) ημέρες αδείας ειδικού σκοπού προστίθεται υποχρεωτικά μια (1) ήμερα ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζομένου η οποία αφαιρείται από το συνολική δικαιούμενη κανονική άδεια του έτους 2020.


Σημείωση: Όσον αφορά την εβδομάδα της 25ης Μαρτίου, η άδεια παρατείνεται κατά μια (1) ημέρα, διότι συμπίπτει με ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Άρα, η ημέρα της κανονικής άδειας που προστίθεται μετά τις τρεις (3) του ειδικού σκοπού είναι η 26η Μαρτίου.

Παράδειγμα 2ο

Έστω εργαζόμενος ο οποίος απασχολείται με το καθεστώς πενθημέρου (πλήρης) σε επιχείρηση από Δευτέρα έως και Παρασκευή και πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον πέντε (5) ημερών. Ο εργαζόμενος αυτός λαμβάνει άδεια ειδικού σκοπού από την Πέμπτη 9/4/2020 έως και την Παρασκευή 21/4/2020. Ποιες ημέρες αποτελούν άδεια ειδικού σκοπού και ποιες κανονική άδεια;

Απάντηση

Όπως προαναφέρθηκε, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εντός του διαστήματος από 11 Μαρτίου 2020 έως 24 Απριλίου 2020.

Δεδομένου ότι η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ' ελάχιστον τριών (3) ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής αδείας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου, οι ημέρες άδειας ειδικού σκοπού και κανονικής είναι οι εξής:



Έναρξη

Λήξη

Σύνολο

Ειδικού Σκοπού

9/4/2020

13/4/2020

3 ημέρες

Κανονική

14/4/2020

14/4/2020

1 ημέρα

Ειδικού Σκοπού

15/4/2020

20/4/2020

3 ημέρες

Κανονική

21/4/2020

21/4/2020

1 ημέρα


Σημείωση: Η άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται κατά μια (1) ημέρα και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα 15/4 – 20/4, διότι η 20η Απριλίου, Δευτέρα του Πάσχα, αποτελεί επίσημη αργία. Η διάταξη αυτή αφορά βεβαίως τις επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης τις Κυριακές και αργίες.

Παράδειγμα 3ο

Έστω εργαζόμενος ο οποίος απασχολείται με το καθεστώς εξαημέρου (πλήρης) σε επιχείρηση από Δευτέρα έως και Σάββατο (η οποία υπάγεται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης τις Κυριακές και αργίες) και πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι (6) ημερών. Ο εργαζόμενος αυτός λαμβάνει άδεια ειδικού σκοπού από τη Δευτέρα 23/3/2020 έως και την 10η/4/2020. Ποιες ημέρες αποτελούν άδεια ειδικού σκοπού και ποιες κανονική άδεια;

Απάντηση

Σύμφωνα και με την παρακάτω απεικόνιση οι ημέρες με κίτρινο χρώμα αποτελούν τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ αντίστοιχα οι ημέρες με πράσινο χρώμα αποτελούν της κανονικής.


Σημείωση: Όσον αφορά την εβδομάδα της 25ης Μαρτίου, η άδεια παρατείνεται κατά μια (1) ημέρα, διότι συμπίπτει με ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Άρα, οι ημέρες άδειας ειδικού σκοπού κατά το ξεκίνημα είναι από 23/3 – 26/3.

 

 Για την χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να προσκομίσουμε στο Λογιστήριο της εταιρείας, από το gov.gr 

Α. την αντίστοιχη αίτηση:

1.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Μονογονέας

2.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Αποκλειστική επιμέλεια

3.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος Δημόσιο - Και οι δύο Άδεια ειδικού σκοπού

4.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος Δημόσιο - Αποκλειστικά εγώ Άδεια ειδικού σκοπού

5.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος Δημόσιο - Εγώ Άδεια ειδικού σκοπού, ο/η σύζυγος απλή άδεια

6.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος Ιδιωτικός τομέας - Άδεια ειδικού σκοπού

7.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος Ιδιωτικός τομέας - Διευκόλυνση εργασίας εξ αποστάσεως

8.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος Ιδιωτικός τομέας - Διευκόλυνση τροποποίησης του ωραρίου

9.       Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος Ελεύθερος Επαγγελματίας

10.   Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος δεν εργάζεται - Νοσηλεύεται

11.   Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος δεν εργάζεται - Κορωνοϊό

12.   Άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων: Σύζυγος δεν εργάζεται - ΑΜΕΑ

Β. Βεβαίωση από την εργασία του/της συζύγου, ότι ο/η σύζυγος δεν θα κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού (με σφραγίδα και υπογραφή εργοδότη)  
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου